Gewichtsconsulent Opleiding Ervaringen

Gewichtsconsulent Ervaringen

Dit is het verhaal van een redacteur van onze website. Zij heeft besloten om de Gewichtsconsulente Opleiding te gaan volgen. Ze zal haar ervaringen met de cursus beschrijven. Zo kan je deze gedurende de cursus hier volgen.

Na lang gewerkt te hebben in de internetmarketing, wilde ik iets anders. Ik ben net 41 jaar. Al is dat wat oud om een nieuwe carrière te beginnen. Ik besef heel goed dat ik nog minstens 25 jaar moet werken.

Vanaf vandaag hou ik een dagboek bij van mijn ervaringen met de Gewichtsconsulent Opleiding.Vrijdag 23 mei 2014: Gisteren heb ik de knoop doorgehakt. Ik werk momenteel al voor deze website. En kan daar in de toekomst waarschijnlijk aan de slag om artikelen over afvallen te schrijven. Maar ik wil uiteindelijk ook een eigen praktijk als gewichtsconsulente.

Welke Gewichtsconsulent Opleiding kies ik?

Ik heb gekozen voor een schriftelijke cursus omdat ik dan mijn eigen tijd kan indelen. Ik heb de vier beste schriftelijke cursus instellingen onder de loep genomen. Uiteindelijk kwam ik uit bij het opleidingsinstituut Civas. Deze was qua prijs / kwaliteitsverhouding voor mij het beste. Moet ook eerlijk bekennen dat ik  bijvoorbeeld ‘het  LOI’ een beetje huisvrouw-achtig vond klinken, dus dat heeft ook meegespeeld. Gisteren heb ik eindelijk op de inschrijfknop gedrukt. Vond het best spannend. Het kost toch veel geld en je zit er definitief aan vast. Ik ga zo mijn brievenbus legen. Want het schijnt dat ze een heel boekwerk naar je opsturen.

gewichtsconsulent opleiding
Dit kreeg ik opgestuurd van de gewichtsconsulente opleiding

Het pastte niet door de brievenbus, maar omdat ik niet thuis was, heb ik het pakket net bij de buren opgehaald. Het pakket bestond uit twee grote mappen en een boekje over voedingswaarden. Plus een brief over hoe je je huiswerk in moet sturen. Maandag begin ik.

Les 1: BMI berekenen

Les 1 ging over de meer algemene zaken die met afvallen te maken hebben. Zoals het berekenen van het BMI en verder veel achtergrondinformatie. Al met al was ik met les 1 twee uur bezig. Een uur lezen. Plus een uur de oefenvragen beantwoorden. Om tot slot de Multiple Choice vragen te beantwoorden. Via het internet heb ik het huiswerk ingestuurd. Op het cijfer wat ik heb gehaald ben ik best trots. Een 10!

gewichtsconsulente opleiding
Mijn ingestuurde huiswerk van Les 1

Les 2 : Makkelijk Cursusje?

Het is weer maandag en dat betekent: ‘Leer Dag’. We waren gebleven bij les 2. Wat meteen opvalt is dat deze les 3 x zo lang is als les 1 en daarbij ook flink wat pittige inhoud bevat.

Toch is het niet de algemene indruk die mensen hebben van een schriftelijke cursus. Sommige hebben niet zo’n hoge pet op van deze manier van leren. Ik heb zelf als vooropleiding HBO Personeel en Arbeid afgerond. En ben dus best wel wat gewend. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik moeilijk door deze stof heen kom. Hier een voorbeeldje van een pagina uit les 2.

cursus gewichtsconsulent
De pittige stof van les 2

Helaas moet ik de cursus even staken voor een tijdje omdat ik ga verhuizen. Maar daarna weer volop ertegen aan! Wordt vervolgd.

Na een paar maanden uit de running te zijn geweest, ben ik weer begonnen. Gisteren zelfs tweee lesjes gedaan. Eentje over: ‘het belang van beweging’ en 1 over ‘dieetsoorten’. Iets wat me zo is bijgebleven uit deze lesjes is dat het Nederlandse Voedingscentrum nogal wat aan te merken heeft op het Sonja Bakker dieet. Grappig is trouwens, dat hoe verder je komt in het cursusboek, hoe makkelijker het wordt. Ik heb me ook maar meteen ingeschreven voor de praktijkdag in Haarlem op een zondag. Dit is een verplicht onderdeel van de cursus. Je mag alleen deelnemen aan die praktijkdag als je 80 procent van je lessen hebt gevolgd. Nog 1 lesje dus. De praktijkdag bestaat voornamelijk uit het oefenen door middel van rollenspellen. Maar als ik ben geweest zal ik je er alles over vertellen. En dan het examen waarvoor je 95 Euro moet betalen. Ik wist niet dat je naast je cursusgeld ook nog apart voor je examen moest betalen. Is dit een nieuwe tactiek van de opleidingsinstituten.

Domeinnaam aangevraagd

Nu het einde van de cursus in zicht komt, heb ik alvast een domeinnaam geregistreerd. Dit is natuurlijk belangrijk als ik straks mijn eigen praktijkje ga beginnen ;). De domeinnaam is geworden: gewichtsconsulentamsterdam.nl. Aangezien ik in Amsterdam woon, is dat een logische keuze. Ik vond het best bijzonder dat deze naam nog beschikbaar was trouwens. Uiteraard hoeven jullie deze domeinnaam niet te onthouden omdat ik hem natuurlijk gewoon op deze website vermeld. Dit was het weer even voor nu. Tot zeer binnenkort!


Praktijkdag Gewichtsconsulente

Morgen, zondag 28 juni, is de praktijkdag en ik ben al best zenuwachtig. Lang geleden dat ik in de schoolbanken zat. De onderwerpen die behandeld zullen gaan worden zijn:

• intakegesprek voeren
• voedingsanamnese afnemen
• eetdagboek analyseren
• dagmenu’s maken
• een gedemotiveerde cliënt motiveren

Ik ga vandaag nog even goed de bijbehorende hoofdstukken doornemen. Morgen moet ik om half 10 aanwezig zijn, eigenlijk 20 minuten van te voren, maar ik denk dat ik half 10 net haal. Om half 5 mogen we weer naar huis. De locatie van de praktijkdag is een industrieterrein in Haarlem. Ik ben benieuwd en laat snel weten hoe het was!

Zondag was het dan zover, de praktijkdag! Gelukkig was ik net op tijd en had ik eigenlijk geen enkele moeite om de locatie te vinden in het drukke Haarlem. De dag begon met een voorstelrondje en een lekker kopje koffie. Het invullen van het anamnese formulier (medische achtergrond van de cliënt) was als eerste aan de beurt.

We oefenden in groepjes van drie en telkens wisselden we van rol. De ene keer was je cliënt, de volgende keer de gewichtsconsulente en de keer erop de observator. Dit nam flink wat tijd in beslag want tot de pauze waren we hier eigenlijk wel zoet mee. Na een lekkere en natuurlijk gezonde lunch vervolgden we onze dag met het maken van dagmenu’s.

Dat dit nog niet meeviel en best een pittige opdracht was bleek wel, toen de meesten al klaar waren, maar ik nog druk de calorieën bij de sneetjes volkoren brood aan het opzoeken was. Dat wordt verder oefenen thuis. Ik denk dat een aantal van mijn vriendinnen de klos zijn. Het opstellen van dagmenu’s was voor mij dan ook het meest leerzame van deze praktijkdag.

Ik miste nog wel wat richtlijnen voor een eerste gesprek als gewichtsconsulente. Maar gelukkig heeft de gewichtsconsulente mij naderhand nog wat handige tips meegegeven. Zij was trouwens erg sympathiek en behulpzaam!  Twee dagen later kreeg ik een e-mailtje:gewichtsconsulente opleiding ervaring

Het Examen!

Afgelopen zaterdag was het zover. De dag van het examen! De maanden hieraan vooraf heb ik elke week een aantal uren geleerd, totdat ik geen koolhydraat of eiwitmolecuul meer kon zien.

Ik ging een uur van tevoren weg, zodat ik ruim de tijd had om in Haarlem te komen. Het lot beslistte dat ik het laatste kwartier van de rit in een lange stilstaande file belandde. Ik zag Tom elke 5 minuten de aankomsttijd verlengen. In de auto accepteerde ik uiteindelijk mijn lot. Ik kon het wel vergeten.. Ik was te laat! Zo’n 10 minuten. Zou ik er nog in mogen. Gelukkig trof ik een erg vriendelijke oudere dame aan. Ze zat aan een tafeltje voor het lokaal, dat ze met haar leven bewaakte. Toch, ze liet me erin! Twee uur lang ben ik aan het blokken geweest. Hoeveel is het BMI van Jan als hij 12 kilo is afgevallen? Ik ramde driftig op mijn rekenmachine en de buurvrouw achter mij ook :(

Alle 60 vragen waarvan 7 open, 10 stellingsvragen en de rest van de multiple choice vragen, heb ik zo goed mogelijk beantwoord. Ik kwam een aantal vragen tegen, waarvan ik zeker wist dat ik er nog nooit iets over gelezen had. Gokken dus. Tot slot moest ik nog een compleet dagmenu samenstellen voor Carmen die 88 kilo woog en 173 lang was. Twee uur later en na een laatste controle van alle vragen, ging ik met prikkende ogen weer naar huis. De zon scheen en ik huppelde in een drafje de statige trap van het Van der Valk hotel af. Ik denk dat ik geslaagd ben!

De Uitslag!

Waarschijnlijk vermoedden jullie het al.. Ik ben geslaagd met het cijfer 7. Ik ben erg blij en kan nu aan de slag om mijn activiteiten als gewichtsconsulente te gaan ontplooien. Beginnend bij het toevoegen van werkzaamheden bij de Kamer van Koophandel, daarna zal ik aan de website beginnen en mij aanmelden bij de beroepsvereniging. Alle cliënten zullen dan de consulten vergoed kunnen krijgen.
opleiding gewichtsconsulente

Ik volg de cursus bij het Civas

Vind je dit artikel interessant of leuk? Please like! Tx:)

Share Button

6 Reacties

  1. Ik ga dit met veel interesse lezen, leuk dat je in zo’n inspirerende omgeving werkt en enthousiast wordt door je collega’s om ook gewichtsconsulent te willen worden.

Geef je reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.