Gezond eten

gezond eten

Wat is gezond eten?

Er wordt tegenwoordig veel geschreven over voeding en wat nu gezond is en wat niet. Aan de ene kant lijkt het erop dat we steeds meer op onze voeding gaan letten, aan de andere kant groeit het probleem van overgewicht nog onverminderd voort. Steeds meer mensen krijgen medische klachten als gevolg van jarenlang overgewicht en willen graag afvallen. In dit artikel lees je de basisprincipes voor gezonde voeding.

gezond eten

Gevarieerd eten

Gezond eten betekent gevarieerd eten. Elke dag zul je verschillende producten moeten eten om alle essentiële bouw- en brandstoffen binnen te krijgen. Een hulpmiddel kan de schijf van vijf zijn. Eet je elke dag uit elke schijf dan is de basis gelegd voor een gezond eetpatroon. De schijf van vijf bestaat uit de volgende schijven:

  • Groente en fruit
  • Aardappelen en brood
  • Water
  • Vlees, vis en zuivel
  • Halvarine, margarine en olie

Bewegen

Gezond eten is belangrijk, maar om gezond te zijn is bewegen ook noodzakelijk. Ons lichaam is niet gemaakt om de hele dag te zitten of te liggen. We moeten in beweging zijn en daarom wordt aangeraden minimaal een half uur per dag te bewegen.

Ook is het belangrijk om niet meer te eten dan de dagelijkse verbranding. Aan de hand van een formule kun je vrij eenvoudig inschatten hoeveel calorieën jou lichaam elke dag nodig heeft. Vervolgens is het belangrijk om hieronder te blijven wat betreft consumptie.

Minderen met koolhydraten

Tegenwoordig bestaat onze voeding vaak uit teveel (snelle) koolhydraten. Dit zijn de zogenaamde ‘lege calorieën’. Ze leveren wel veel calorieën maar je lichaam heeft er feitelijk niets aan. Het gevolg is dat de honger blijft en dat je al vrij snel over het maximaal aantal calorieën gaat dat je lichaam per dag kan verbranden. Het gevolg is overgewicht en een gevoel van vermoeidheid en futloosheid. Een koolhydraatarm dieet kan daarom uitkomst bieden als het niet lukt om af te vallen.

Er zijn mensen die beweren dat sommige fruitsoorten of groenten minder gezond zijn. Het belangrijkste is en blijft variatie, zolang je gevarieerd eet eet je niet teveel of te weinig van een bepaald product.

Pas op met verzadigde vetten

Net als koolhydraten zul je ook moeten letten op de hoeveelheid verzadigde vetten en de voeding. De verzadigde vetten zitten in ‘harde’ producten, denk hierbij aan roomboter en harde bakboter. De onvezadigde vetten vind je in vette vis zoals haringen, zalm en paling. Hoe harder het product des te slechter het is voor je lichaam.

Water drinken

Veel mensen weten wel dat water gezond is voor ons lichaam. Het klopt dat we ongeveer 1,5 liter water per dag zouden moeten drinken. Ons lichaam heeft ongeveer 3 liter vocht nodig waarvan een liter afkomstig is uit voeding en een gedeelte zelf wordt aangemaakt. De overige 1,5 liter moeten we dus zelf aanvullen. Het beste kun je dit doen met water omdat dit een zo schoon mogelijk product is zonder kunstmatige toevoegingen. Hierbij maakt het niet uit of je nu kraanwater of mineraalwater drinkt. Ons lichaam is heel goed in staat zelf de noodzakelijke voedingsstoffen uit het water te filteren.

Share Button

Geef je reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.